12 Kasım 2019 Salı

Parasite


Bir tarafta kapıcı dairesi gibi yer altında bulunan daire de yaşayan 4 kişilik çekirdek aile, diğer tarafta ellerinden geldikçe çalışanlarına iyi davranmaya çalışan zengin başka bir 4 kişilik çekirdek aile. Her iki ailenin de bir kızı ve bir oğlu var. Yaşam standartları iki ailenin her ferdinde kendini farklı gösteriyor. Geçim sıkıntısı yaşayan ailenin üyeleri ellerine geçen her fırsata ölümüne yapışan ve çabalayan insanlar. Ama zengin olan aile çocukların her türlü kaprisine göz yuman ve standartlarından ödün vermeyen insanlar. Bu iki ailenin hayatı ortaya çıkan iş imkanlarıyla kesişiyor. Fakir olan ailenin her üyesi bir şekilde diğer ailenin yanına girip çalışmak için kendi istihdamını sağlıyor. Sanki birbirleriyle tanışmıyormuş gibi; çalışan diğer kişilere asla acımayıp onları kovdurtup kendileri giriyor işe.


Zengin ailenin hiçbir üyesi saygısız yada kötü değil. Çevrelerindeki insanlara ve çalışanlarına karşı gayet kibarlar. Ama filmde de dediği gibi zenginsen iyi olmak kolaydır. Çünkü tüm o iyi niyetleri gerektiğinde çalışanları ile arasına kibirden bir duvar örüyor. İyi ama kokuyor işte böyle de bir kusuru var yine de onu kovmuyorum çünkü güvenilir birini bulmak zor dedirtecek kadar küstahlaşıyorlar. Küçümsedikleri insanlar aslında o kadar zeki tipler ki gülümseyerek geçiştirildiklerinin farkına bile varmıyor bu zengin tayfa.


Buraya kadar film komedi ve suç unsurlarını harika harmanlayıp bize kendini bayağı sevdiriyor. Fakir ailenin yaptığı sahtekarlıkları asla yanlış bulmuyoruz ve zenginlere karşı fakirleri destekleyeceğiz tabii diyerek izliyoruz. Ama hikaye sonra bambaşka bir yere kayıyor. Bu kez eve yerleşmeyi başaran ailenin yerine göz diktiği kişilerinde kendince problemleri olan insanlar olduğunu ve onlarında bu eve ihtiyacı olduğunu öğreniyoruz. Bundan sonra olaylar bu iki ailenin kapışmasına dönüşüyor hem de ölümüne. Hikaye aslında zengin fakir kıyaslaması değil, fakirlerin savaşıymış. Yönetmen resmen fakir zengin kıyaslamasında taraf tutmak kolay, peki iki fakir arasından kimi tutacaksın bakalım diyor.


Filmin bir çok harika detayı ve dikkat edilmesi gereken sahneleri var. Şahsen ben yağmur detayına bayıldım. Zenginlerin penceresinden rahat rahat izlediği yağmurun, fakirlerin nasıl kabusu olduğu çok iyi gösterilmiş. Hepsinin yüzleştiği o parti sahnesinde her şey bitseydi ben daha çok severdim büyük ihtimalle filmi. Ama yönetmen fakir ailenin durumunu sonuna kadar götürmekte ısrar etmiş. Neyse yine de güzel bir film şiddetle tavsiye ediyorum izlemenizi.