17 Eylül 2019 Salı

Sibel



Konuşma engelli bir kız olan Sibel insanlarla iletişimini kuş dili yani ıslıkla sağlamaktadır. Herkes gibi çay toplayıp, ev işleriyle ilgilenen birisidir ama engelli olması onu diğer genç kızlardan ayırmaktadır. Kendi kız kardeşi bile onunla iletişim kurmaz ve köyün diğer kadınlarının arasında kendince var olmaya çalışır. Sibel de köyden uzakta yalnız yaşayan bir kadını ziyaret edip ona yardımcı olarak ve kurt avı kurarak geçirir zamanını. Biraz klişe olacak ama işte köye gelen bir yabancı (Ali) Sibel’in hayat düzenini değiştiriverir. Ali kendisinin asker kaçağı olduğunu söyler ve saklanması için yardım ister. Sibel ormanda karşılaştığı Ali’nin yaralanmasına da sebep olunca onu saklayıp yardımcı olmaya karar verir.


Buraya kadar her şey biraz klişe olarak devam ediyor. Ama ara ara öyle sahneler var ki sevdiriyor kendini film. Mesela Sibel’in babasıyla beraber yolculuk yaptığı kısım da arabayı kızının kullanması ve babanın sigara yakıp kızına uzatması. Aralarında gayet iyi bir baba kız ilişkisi varken, komşuların ve küçük kızının söyledikleriyle kızına karşı tutumu gittikçe değişiyor. Özgürce sokaklar da gezebilen bir kızken bir anda babasının kızının üzerinde ki egemenliği baskınlaşıyor. Sibel toplum içinde kendince yer bulmaya da çalışıyor ama konuşamaması onun evlenememesine sebep olduğu için uğursuz olduğunun da söylenmesine sebep oluyor. Daha okulu bile bitmemiş kızların evlenmek için acele etmesi onun için yanlış bir seçim ama insanlar kıskançlığı yüzünden böyle düşündüğünü söylüyor.


Ali’nin kaçak olma sebebi film de biraz kaygılı bir tutumla karşı karşıya kalıyor. Çünkü önce asker kaçağı deniyor, sonra terörist ama bu karaktere dair net bir şey yok. Sadece Sibel’in cinsellik ile tanışmasına vesile olan biri olmaktan öteye gitmiyor. Siyasi bir şeyler söylemekten kaçındılar mı yoksa bu Sibel’in hikayesi Ali onun hayatında ancak bu kadar var mı demek istediler bilemedim. Film de babanın o genelleşmiş yapıdan kurtulmasıyla güzel bir final yaptılar ama keşke köyün kadınlarında da bir değişim olsaydı da kadının kadına uyguladığı şu baskıya da iyi bir dokunuş yapmış olsalardı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder